Προβλήματα από την υποχρηματοδότηση της παιδείας στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Προβλήματα από την υποχρηματοδότηση της παιδείας στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Αρ. Πρωτ. 15859/05.05.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Οι αλλαγές που επιφέρει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, βάσει των επιταγών του Μνημονίου, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την παρεχόμενη παιδεία. Οι σαρωτικές αλλαγές και τα επώδυνα μέτρα πλήττουν άμεσα την εκπαίδευση. Στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης με έντονη πληθυσμιακή ανάπτυξη, η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα άσχημη. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί αντί να επιλύουν προβλήματα, τα διογκώνουν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το έτος 2009 στον Δήμο Αμπελοκήπων καταβλήθηκαν για λειτουργικές δαπάνες σχολείων 647.397 ευρώ, ενώ το περασμένο έτος ο δήμος επιχορηγήθηκε μόνον  με 313.142 ευρώ, δηλαδή υπήρξε μείωση της τάξης του 51.63%. Αντίστοιχα, ο Δήμος Μενεμένης εισέπραξε 257.464 ευρώ για το 2009 και 133.265 ευρώ για το 2010, δηλαδή  μείωση 48.24%. Τεράστιες ήταν και οι μειώσεις στη ΣΑΤΑ, οι οποίες αγγίζουν ακόμη και το 75-80%. Το αρμόδιο Υπουργείο ακόμη, προχώρησε στην κατάργηση των πανελλήνιων σχολικών πρωταθλημάτων, θυσιάζοντας στο βωμό της λιτότητας και των περικοπών τα όνειρα πολλών μαθητών, οι οποίοι προσδοκούσαν διακρίσεις. Η υποχρηματοδότηση της παιδείας υποβαθμίζει πλήρως την παρεχόμενη εκπαίδευση, πολύ δε περισσότερο σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Θεσσαλονίκης με αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να ενισχύσει τις χρηματοδοτήσεις για την παιδεία στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, έτσι ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να μην υποβαθμίζεται περαιτέρω  εξαιτίας της Κυβερνητικής πολιτικής;

Απάντηση Υπουργείου